Könssjukdomar

Kvinna som får behandling av könssjukdom från doktor
Hur köper jag en behandling?
  • Behandlingar:   Azithromycin  Doxycyklin  Gonorré behandlingspaket  Metronidazole  Aciklovir  Aldara  Condyline  Warticon (Wartec)
  • Att söka behandling för Könssjukdomar är enkelt och kan hanteras i tre grundläggande steg.
  • Steg 1 - Via den nödvändiga länken kan du fortsätta din online konsultation. Ge oss dina medicinska detaljer på ett korrekt sätt.
  • Steg 2 - En registrerad brittisk läkare kommer granska dina uppgifter för att göra en informerad diagnos, vilken du kommer få svar på i ett e-postmeddelande om du är berättigad.
  • Steg 3 - Om lämpligt, så får du tillgång till ett säkert online medlemsområde och en personlig inloggning, där du kan lägga din beställning och få den levererad inom endast 24 timmar.
  • Påbörja din fria konsultation

Könssjukdomarna fortsätter att öka i Sverige. Enligt statistik toppar Sverige listan över länder i Europa där flest personer behandlas för en könssjukdom.
Sexuellt överförbara sjukdomar kan ställa till med allvarliga problem om de inte behandlas. Bär man på en könssjukdom under lång tid kan detta leda till att man får svårare att bli gravid som kvinna. Som man kan spermieproduktionen och kvalitén på spermierna försämras vilket kan göra det svårare att göra någon gravid. I värsta fall kan detta leda till infertilitet.

De vanligaste könssjukdomarna som de flesta människor har kunskap om är klamydia och gonorré. De senaste tio åren har antalet fall av dessa ökat med 38 %.
Vad många inte vet är att det finns följdsjukdomar som kan uppkomma i samband med dessa. Ett exempel på en sådan är ospecifik uretrit.
Många sexuellt överförbara sjukdomar ger heller inte några symptom, därför är det mycket viktigt att testa sig om man har haft oskyddat sex.
Ett vanligt misstag många gör är att tro att könssjukdomar endast drabbar unga personer, detta stämmer inte då de drabbar alla åldersgrupper.

Behandling av könssjukdomar online

Lyckligtvis kan de flesta könssjukdomar behandlas relativt enkelt med en kur av antibiotika För att påbörja det första steget i att bli fri från din sjukdom behöver du komplettera en konsultation med en av våra doktorer. Du kan klicka här för att börja din konsultation och efter doktorns godkännande kan du beställa receptbelagda läkemedel som levereras snabbt och diskret.

De flesta könssjukdomar orsakas av mikroorganismer såsom bakterier, parasiter eller svamp. Detta gör de enkla att behandla med en antibiotikakur, och en majoritet av alla drabbade personer besvarar behandlingen med antibiotika positivt. För de obotliga virusinfektionerna kan man effektivt behandla utbrotten.

När du behandlar en könssjukdom med antibiotika måste du komplettera hela behandlingskuren. Även om symptomen försvinner innan kuren är avslutad ska du fortsätta enligt doktorns ordinering. Om du avslutar behandlingen för snabbt finns det en risk att infektionen fortfarande finns kvar och symptomen kan då återkomma. Detta betyder att infektionen varar längre och att du potentiellt måste använda en starkare behandling och att infektionen kan ha blivit resistent till ursprungs medicineringen.

Det finns ett antal olika receptbelagda läkemedel som kan behandla könssjukdomar. De vanligaste antibiotika som skrivs ut till patienter med könssjukdomar anges nedan:

Doxycyklin skrivs ut till personer som drabbats av klamydia, ureaplasma och ospecifik uretrit.Doxycyklin ska tas tillsammans med ett glas vatten och en liten måltid för att förhindra illamående. Detta läkemedel är tillgängligt i kapslar, tabletter , sirap, oral suspension, gel eller injektion. Doxycyklin är effektivt i lägre doser, vilket betyder att det vanligtvis skrivs ut till personer som upplevt biverkningar i samband med andra antibiotika.

Azithromycin är ett av de allra vanligaste antibiotika i världen.Det skrivs ut för att behandla könssjukdomar orsakade av bakteriella infektioner såsom klamydia, mycoplasma, ureaplasma och ospecifik uretrit. Det ingår också i ett behandlingspaket för gonorré. Azithromycin stannar kvar i kroppen längre än andra antibiotika, vilket betyder att behandlingen vanligtvis är kortare och mindre intensiv. Behandling med Azithromycin består vanligtvis av en engångsbehandling, du tar samtliga tabletter på en gång, en timma innan mat eller upp till två timmar efter intag av mat. Det är generellt sätt en mild behandling och du bör se resultat tre till fem dagar efter intag.

Cefixime är en oral antibiotika som används tillsammans med Azithromycin för att behandla gonorré. Du tar tabletterna tillsammans för att eliminera infektionen vid ett enda tillfälle. Detta gör Cefixime till en smidig och effektiv behandling. När du tagit Cefixime bör du undvika alkohol för de nästkommande 48 timmarna.

Metronidazole är en antibiotika som skrivs ut för behandling av bakteriell vaginos (BV) och trichomonas vaginalis. Behandlingen finns i en lägre dosering som ska tas över sju dagar. Det är rekommenderat att ta Metronidazole under måltid eller direkt efter och att undvika alkohol under hela behandlingen och 48 timmar efter. Då antibiotikan är effektiv i en lägre dos upplever patienter färre biverkningar.

Famvir, Valtrex och Aciklovir är effektiva receptbelagda behandlingar för alla typer av herpes. Det är dock viktigt att nämna att herpes inte kan botas, endast behandlas och förebyggas, beroende på att det är en viral infektion. Famvir, Valtrex och Aciklovir behandlar viruset, minskar symptomen, och snabbar på läkningsprocessen samt förhindrar spridningen av viruset. De kan också tvinga viruset till att bli vilande, men inget läkemedel kan helt bota viruset.

Hur smittar könssjukdomar

Ett vanligt misstag är att tro att könssjukdomar endast smittar via vaginalt sex, så är inte fallet då de kan smitta genom alla sorters sexuella aktiviteter. Sexuellt överförbara sjukdomar, även kallade STI, smittar via könsorganen, munnen och ändtarmen och vissa även via blodet. Alltså kan du bli smittad både genom vaginal-, anal- och oral sex. Vissa könssjukdomar, som könsherpes, kan överföras via hudkontakt med ett infekterat område eller sår och ospecifik uretrit kan uppkomma som följd av andra könssjukdomar eller av andra orsaker, t.ex. en svampinfektion.

Det finns även olika faktorer som kan öka en persons sannolikhet att drabbas av en könssjukdom. Dessa är:

Oskyddat sex: Kondom är den enda typ av preventivmedel som skyddar mot könssjukdomar. P-piller, p-plåster, p-ring och spermiedödande medel skyddar inte mot sexuella infektioner och sjukdomar.

Sexuell aktivitet i unga år: Ju yngre en person är när denne börjar ha sex, desto större är sannolikheten att bli smittad med en könssjukdom.

Flera sexuella partners: Om du har någon form av oskyddat sex med många olika partners så är det större risk att drabbas av en könssjukdom.

Försiktighetsåtgärder du bör vidtaga om du har en könssjukdom

Om du blivit diagnostiserad med en könssjukdom är det otroligt viktigt att du informerar tidigare sexpartners, så att de också kan testa sig, och inleda en behandling om nödvändigt. Du ska undvika att ha sexuellt umgänge om du är smittad, om inte annat rekommenderas från din doktor. Detta kommer hindra dig från att sprida infektionen till din partner.

Olika typer av könssjukdomar

Man brukar dela in könssjukdomar i tre olika kategorier; bakteriella, virala (virusinfektioner) eller parasitiska.

Till de bakteriella hör klamydia, gonorré, ureaplasma, mycoplasma genitalium och ospecifik uretrit. Dessa är enklare att behandla jämfört med en virusinfektion.
Bakteriell vaginos, även kallad slidkatarr, är den vanligaste orsaken för infektion i vaginan hos kvinnor och är en kombination av olika bakterier. Denna överförs dock inte via samlag.

Då det kommer till virusinfektioner, såsom könsherpes, kondylom och könsvårtor, är dessa svårare att behandla och ofta obotliga och kan leda till återkommande utbrott för resten av livet. Dock finns det medicin som behandlar och lindrar utbrotten.

Trichomonasinfektion är ett exempel på en parasitisk sjukdom och även denna är lättare att behandla med en antibiotikakur.

Könssjukdomar Symptom

Det är inte alltid könssjukdomar ger några symptom och om de gör de är de väldigt varierande och individuella. Några av de symptom som kan uppkomma är följande:


• Ovanliga och illaluktande flytningar från penis, vagina eller anus.
• Smärta vid sex.
• Blödning efter menstruation eller mellan menstruationen.
• Smärta när du kissar, eller att du behöver kissa oftare.
• Infektion i ändtarmen eller svalget.
• Blåsor, sår, vårtor, irritation, utslag, rodnad eller klåda i närheten av könsorgan eller anus.
• Smärtor i bäcken eller nedre delen av magen.

Köpa en behandling av könssjukdomar online


Om du blivit testad och diagnostiserad med en könssjukdom vet du hur viktigt det är att påbörja en behandling så fort som möjligt.
Vi är medvetna om att det ibland inte är möjligt att träffa en doktor direkt och att få ett recept utskrivet. Därför tillåter HealthExpress dig att köpa en behandling genom oss, efter genomförd konsultation, samt möjligheten att ta emot behandlingen nästa dag. Det innebär att du kan påbörja behandlingen så snabbt som möjligt.

Du kan köpa receptbelagd antibiotika genom HealthExpress efter du kompletterat en snabb konsultation med en av våra doktorer. Om du godkänds kommer ett recept skickas till vårt apotek för paketering och sedan skickas direkt till den adress du angivit. Leveransen ingår i priset, liksom en kostnadsfri konsultation.

Klicka här för att börja din konsultation